Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022: H ψυχική υγεία και ευεξία να είναι για όλους προτεραιότητα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022: H ψυχική υγεία και ευεξία να είναι για όλους προτεραιότητα
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022: H ψυχική υγεία και ευεξία να είναι για όλους προτεραιότητα

Την ώρα που η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας και συνεχίζει να το κάνει σε έναν βαθμό, η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022 είναι η ευκαιρία μας να θωρακίσουμε και να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία, υπενθυμίζοντας στους εαυτούς μας πως πρέπει να είναι προτεραιότητά μας.Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022: H ψυχική υγεία και ευεξία να είναι για όλους προτεραιότητα

Αυτό προτάσσει άλλωστε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τον φετινό εορτασμό, στις 10 Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, οι οποίες έξι στις δέκα φορές ξεκινούν στην εφηβεία. Μάλιστα, πολύ συχνά δεν δίνεται τότε η κατάλληλη σημασία και αγνοούνται ή παρουσιάζεται άρνηση του προβλήματος. Παράλληλα, οι διαταραχές που σχετίζονται με κατάχρηση αλκοόλ φτάνουν τα 95 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ η σχιζοφρένεια είναι μια από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο. Είναι σαφές ότι η ψυχική υγεία είναι πλέον πρώτη στη λίστα των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Φυσικά, ένας από τους κύριους παράγοντες της αύξησης του φαινομένου τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός πως ενώ ήδη πριν από την πανδημία το 2019, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως ζούσε με ψυχική διαταραχή, ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες, οι δεξιότητες και η χρηματοδότηση που διατίθενται για την ψυχική υγεία παραμένουν ελλιπείς και πολύ κάτω από αυτό που χρειάζεται, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση και αναφορικά με το ζήτημα της ψυχικής υγείας, τροφοδοτώντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το καθημερινό στρες και «υπονομεύοντας» την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν την αύξηση τόσο των αγχωδών όσο και των καταθλιπτικών διαταραχών σε περισσότερο από 25% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν διαταραχθεί σοβαρά και το χάσμα θεραπείας για παθήσεις ψυχικής υγείας έχει διευρυνθεί.

  Να σώσουμε το μωρό ή τη γυναίκα σας; Ο εφιάλτης που έζησε ένας μπαμπάς

Οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς, απειλώντας την πρόοδο προς τη βελτίωση της ευημερίας τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρέπει να εμβαθύνουμε στην αξία και τη δέσμευση που δίνουμε στην ψυχική υγεία ως άτομα, κοινότητες και κυβερνήσεις και να αντιστοιχίσουμε αυτή την αξία με περισσότερες επενδύσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλους τους τομείς. Πρέπει να ενισχύσουμε, λοιπόν, την περίθαλψη για την ψυχική υγεία, ώστε να καλύπτεται όλο το φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας μέσω ενός δικτύου προσβάσιμων, προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών υποστήριξης, που απευθύνεται σε κάθε κοινότητα.

Με γνώμονα αυτή τη λογική, όπως υποστηρίζει ο ΟΗΕ, το «στίγμα» και οι διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν απέναντι σε ανθρώπους με ζητήματα ψυχικής υγείας θα απαλειφθούν και δεν θα αποτελούν εμπόδιο για την κοινωνική ένταξη και την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες που αποσκοπούν στη σωστή φροντίδα τους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, άλλωστε, πως όλοι μαζί μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο μας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ποιες προληπτικές παρεμβάσεις ψυχικής υγείας λειτουργούν και η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι η καλύτερη αφορμή για να το κάνουμε συλλογικά.https://www.onmed.gr/ygeia-

Η Ψυχική Υγεία και Ευεξία γίνεται Παγκόσμια Προτεραιότητα, έτσι ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν δίκαιο κόσμο, όπου η ψυχική υγεία θα εκτιμάται και θα προστατεύεται, δίνοντας σε καθέναν από εμάς ίσες ευκαιρίες. Με αφορμή, λοιπόν, τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

  Συγκλονίζει η Σοφία Βόσσου: «Μου λέει ξαφνικά ο γιατρός “πεθαίνεις, έχεις μείνει 37 κιλά”»

πηγή

Αφήστε μια απάντηση