4 αρχέτυπα διατροφής
Γιατί είναι απαραίτητο να βρούμε το δικό μας;
Η Lisa Moskovitz εγγεγραμμένη διαιτολόγος, διευθύνων σύμβουλος του NY Nutrition Group, μιας μεγάλης ομαδικής διατροφικής πρακτικής, και συγγραφέας του «The Core 3 Healthy Eating Plan», ενός εξατομικευμένου, επιστημονικού οδηγού για να βρούμε το πιο υγιές, πιο ευτυχισμένο βάρος μας, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της διατροφής για να αποκτήσουμε «το κορμί!».
Από την Άντζελα Μολφέτα
Έλαβε πτυχίο διατροφής από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών και στη συνέχεια, ολοκλήρωσε μια εντατική διαιτητική πρακτική στο NYPresbyterian Hospital.
Από τότε, η Lisa Moskovitz έχει αρκετά χρόνια εμπειρίας… Μέσα από το βιβλίο της “The Core 3 Healthy Eating Plan”, (Ο πυρήνας της υγιεινής διατροφής) θα μπορούσαμε να πούμε, έρχεται με ξεχωριστά χαρακτηριστικά να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τον δικό μας διατροφικό χάρτη, μέσα από τον τύπο που μας ταιριάζει.
Όπως κάθε σχέση έτσι και η σχέση μας με το φαγητό, για να γίνει και να παραμείνει υγιής απαιτείται δουλειά, σεβασμός, εκτίμηση και εμπιστοσύνη. Το ζητούμενο δεν είναι μονάχα να τρώμε υγιεινά, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε για ποιο λόγο τρεφόμαστε με συγκεκριμένες τροφές.
Δεν ξεχνάμε βέβαια, πως η ψυχολογική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει και τις διατροφικές μας προτιμήσεις, ενώ εδώ επισημαίνουμε πως η Lisa δεν αναφέρεται διόλου σε
«Διαταραγμένα αρχέτυπα διατροφής», οπότε σε περίπτωση που έχει παρουσιαστεί κάποια διατροφική διαταραχή, το σημαντικότερο είναι να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό και απόλυτα εκπαιδευμένο ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Και φυσικά, δεν είναι αναγκαίο και απόλυτο να ταυτιστούμε αποκλειστικά και μόνο με έναν τύπο, ενώ οι επιλογές μας μπορούν και να διαφοροποιηθούν με την πάροδο του χρόνου.
Το πιο σημαντικό βήμα, όμως, είναι μέσα από τον τύπο που μας ταιριάζει να δημιουργήσουμε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. Καθένας από αυτούς διαθέτει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, βασικές λύσεις αλλά και παγίδες, ώστε να καταφέρουμε να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας.
Ποια είναι τελικά, τα 4 αρχέτυπα διατροφής και πώς θα συντονιστούμε με επιτυχία;
4 αρχέτυπα διατροφής: Γιατί είναι απαραίτητο να βρούμε το δικό μας;
1. Τρώγοντας ακανόνιστα
Εάν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία, οπωσδήποτε δεν υπάρχει προγραμματισμός στα γεύματα της ημέρας μας. Το φαγητό αποτελεί μάλλον δεύτερη ή τρίτη σκέψη και σε περιόδους έντονου άγχους, το πιθανότερο είναι να παραλείπεται!
Ίσως να έχουμε διαπιστώσει πως δεν έχουμε όρεξη όταν μας πλημμυρίζει το στρες ή πως σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουμε ένα και μοναδικό γεύμα καθήμενες!
Η παγίδα των ακανόνιστων γευμάτων αφορά τον κίνδυνο που διατρέχει το σώμα μας, να μην λαμβάνει σταθερά, αρκετά θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επίσης, εάν έχουμε υπερβάλλει με ένα γεύμα στο τέλος της ημέρας ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα πέψης, να έχουμε κακή ενέργεια, να μην μπορούμε να ευχαριστηθούμε τον ύπνο μας, να αισθανόμαστε κουρασμένες και φυσικά, να αντιμετωπίσουμε διακυμάνσεις στο βάρος μας.
Τι κάνουμε;
Ασχολούμαστε περισσότερο με τον προγραμματισμό της καθημερινής μας διατροφής. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δεσμευτούμε πως θα έχουμε τρία κανονικά γεύματα, μπορούμε τουλάχιστον να προγραμματίσουμε μικρά και συχνά σνακ που θα περιλαμβάνουν κάποια πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιούς λίπους.
Με έναν τέτοιο συνδυασμό θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ενέργεια και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, όσο το δυνατόν πιο σταθερά.
Το θέμα είναι να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή μας. Να έχουμε τουλάχιστον, τρία ή τέσσερα διαλείμματα την ημέρα που θα τα έχουμε δρομολογήσει ως «πρόσκληση σε γεύμα!», για να αποκτήσουμε περισσότερη ευχαρίστηση τρώγοντας καλύτερα!
2. Εξαρτημένοι από το φαγητό
Κι όμως! Υπάρχουν και εξαρτημένοι από το φαγητό… Είναι εκείνοι που πριν ακόμα, τελειώσουν το πρωινό τους γεύμα, συλλογίζονται με πάθος τι θα απολαύσουν στο δείπνο τους!
Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Άλλωστε ένα νόστιμο γεύμα μπορεί να γίνει και αφορμή γιορτής!
Η παγίδα εδώ βρίσκεται στο γεγονός πως μπορεί να χρησιμοποιήσουμε την τροφή ως μέσο για να διαχειριστούμε έντονα συναισθήματα ή στρες, με αποτέλεσμα να μην δίνουμε λύσεις ή να ταλαιπωρούμαστε από χρόνιους στρεσογόνους παράγοντες.
Επιπλέον, η επιλογή των τροφών που θα μας ανακουφίσουν μπορεί να είναι λιγότερο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αποτέλεσμα; Να παρουσιαστούν επιπλοκές στην υγεία μας, όπως υψηλό σάκχαρο, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και ορμονικές ανισορροπίες. Τραγικό;
Τι κάνουμε;
Βρίσκουμε μηχανισμούς και δραστηριότητες αντιμετώπισης που δεν σχετίζονται με τις τροφές, ενώ παράλληλα κάνουμε καθημερινή εξάσκηση στην αντιμετώπιση των ισχυρών συναισθημάτων κατά μέτωπο!
Και το απλούστερο; Αντί να καταναλώνουμε μεμονωμένα τα τρόφιμα που λαχταράμε, συνδυάζοντας τα με πλούσια, θρεπτικά συστατικά, όπως λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες και ξηρούς καρπούς δημιουργούμε μια fusion κουζίνα που διεγείρει ευχάριστα όλες μας τις αισθήσεις!
3. Επικριτική διατροφή
Εάν έχουμε τη συνήθεια να χαρακτηρίζουμε επικριτικά τις τροφές είναι πολύ πιθανό να έχουμε περάσει μια μακρά ιστορία δίαιτας ή πρόσφατης προσπάθειας απώλειας βάρους.
Μπορεί να αναφέρουμε επίσης, συχνά τις τροφές ως «καλές» ή «κακές», με στόχο να επιλέξουμε όσο γίνεται πιο καθαρές τροφές για το διαιτολόγιό μας,. Μπορεί ακόμα να δημιουργούμε πολλούς κανόνες διατροφής, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουμε στην καθημερινότητα μας, όπως για παράδειγμα να μην τρώμε μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή/και να αποφεύγουμε ορισμένες ομάδες τροφίμων.
Η παγίδα αυτού του τύπου είναι πως πιθανότατα δεν αισθανόμαστε πως έχουμε τον έλεγχο γύρω από τη διατροφή μας, ενώ συχνά μπορεί να κάνουμε κύκλους με ευμετάβλητες επιλογές, χωρίς μέτρο.
Το μότο «όλα ή τίποτα», μπορεί να εκφράσει την οπτική μας γύρω από το φαγητό. Για παράδειγμα, εάν τρώμε ένα γεύμα, σνακ ή λιχουδιά που δεν είναι «στο πρόγραμμα», μπορεί να μας φέρει σε αδιέξοδο αποφασίζοντας πως πλέον δεν έχει καμιά αξία και μπορούμε να συνεχίσουμε να τρώμε «κακές» ή «ανθυγιεινές» τροφές!
Μπορεί πάλι, να έρχονται στην επιφάνεια πολλές ενοχές, θυμός, απογοήτευση και ντροπή γύρω από το φαγητό. Με τη σειρά του αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, διακυμάνσεις του βάρους μας, κακή εικόνα του σώματός μας και έντονες στρεσογόνες καταστάσεις γύρω από το φαγητό και για το φαγητό!
Τι κάνουμε;
Αρχικά, αναγνωρίζουμε πως όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Στη συνέχεια, κατανοούμε τη σημασία ομαδοποίησης μιας ποικιλίας τροφών που θα συνδυάσουν τα θρεπτικά συστατικά με την ευχάριστη γεύση για εμάς.
Είναι καλό να αναθεωρήσουμε τους κανόνες διατροφής που έχουμε θέσει, ελέγχοντας εάν βασίζονται σε στοιχεία ή απλά, στις απόψεις άλλων ανθρώπων.
Ασχολούμαστε με την εικόνα του σώματός μας, επαναπροσδιορίζοντας ποιο μπορεί να είναι το πιο υγιές βάρος για εμάς. Μπορεί να έχουμε το πιο υγιές, ασφαλές και επιτυχημένο βάρος αυτήν την περίοδο! Όπως και να΄χει, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι, να εστιάσουμε σε συνήθειες και συμπεριφορές αντί για αριθμούς στην κλίμακα ή μεγέθη ρούχων!
4. Εμμονή με τη διατροφή
Αυτός ο τύπος είναι συνήθως, ο πιο διαταραγμένος και δυσλειτουργικός, ενώ μπορεί να γίνει αφορμή για να παρουσιάσει κάποια σοβαρή διατροφική διαταραχή! Σε αυτήν την κατηγορία έχουμε πολλούς και αξεπέραστους φόβους τόσο για την αύξηση βάρους, όσο και για την κατανάλωση ορισμένων τροφών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση βάρους.
Το πρόβλημα εδώ παρατηρείται στο γεγονός πως μια τέτοια κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας και να δημιουργήσει συνθήκες κατάθλιψης και/ή έντονο άγχος.
Φαντάζει σχεδόν αδύνατο να αισθανθούμε ευτυχισμένες και γεμάτες, όπως και να εστιάσουμε σε πιο σημαντικές πτυχές της ζωής μας, όπως η οικογένεια, οι φιλίες και η καριέρα μας, όταν οι σκέψεις για φαγητό είναι τόσο κυρίαρχες.
Μπορεί επίσης, να αντιμετωπίσουμε ανισορροπίες στους ηλεκτρολύτες, ορμονικές διαταραχές και ακανόνιστες περιόδους, προβλήματα γονιμότητας, απώλεια οστικής πυκνότητας και θέματα πέψης!
Τι κάνουμε;
Εάν υποψιαζόμαστε πως υποφέρουμε από κάποια διατροφική διαταραχή είναι σκόπιμο να μην καταφύγουμε σε αυτοθεραπεία. Αντίθετα, είναι σωστό να αναζητήσουμε άμεση βοήθεια από έναν θεραπευτή, διαιτολόγο ή γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία διατροφικών διαταραχών. Άμεσα!
Συμπέρασμα
Η υγιεινή διατροφή βασίζεται σε μια υγιή σχέση με το φαγητό. Η νοοτροπία και οι σκέψεις μας γύρω από τις τροφές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πώς, τι και γιατί τρώμε!
Η καθεμιά από εμάς μπορεί να κάνει δίαιτα, αλλά η καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό είναι μια δεξιότητα που θα ξεπεράσει κάθε διατροφικό πρόγραμμα και θα μας ακολουθήσει μια ζωή!
Για να αισθανθούμε πραγματικά καλά, πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το φαγητό και το σώμα μας, πάνω από όλα!
4 αρχέτυπα διατροφής: Γιατί είναι απαραίτητο να βρούμε το δικό μας;