Υπολογισμός θερμίδων ή διαλειμματική νηστεία; Ποια μέθοδος είναι καλύτερη για την απώλεια βάρους

 

Υπολογισμός θερμίδων ή διαλειμματική νηστεία;

Υπολογισμός θερμίδων ή διαλειμματική νηστεία; Ποια μέθοδος είναι καλύτερη για την απώλεια βάρους

Ποια μέθοδος είναι καλύτερη για την απώλεια βάρους

 

Ο περιορισμός των θερμίδων είναι πιο αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους έναντι της διαλειμματικής νηστείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και του Πανεπιστημίου του Pittsburgh βρήκαν ότι ο χρόνος των γευμάτων είναι άσχετος με την ποσότητα του βάρους που χάνει ένα άτομο με την πάροδο του χρόνου.

Αντίθετα, τα μικρότερα γεύματα με λιγότερες θερμίδες είναι το κλειδί για να χάσει κανείς κιλά.

Οι ειδικοί μελέτησαν τις τάσεις βάρους, την καθημερινή πρόσληψη τροφής και τα χρονικά διαστήματα ύπνου-φαγητού που καταγράφηκαν σε εφαρμογή κινητού, για έξι μήνες, σε 547 ανθρώπους με διάφορες παθήσεις και διαφορετικούς Δείκτες Μάζας Σώματος.

 

Υπολογισμός θερμίδων ή διαλειμματική νηστεία; Ποια μέθοδος είναι καλύτερη για την απώλεια βάρους

 

Οι τάσεις βάρους συγκρίθηκαν με το βάρος και το ύψος που καταγράφηκαν σε προηγούμενες επισκέψεις σε κλινικές έως και 10 χρόνια πριν την εγγραφή στην έρευνα.

Τα μεγέθη των γευμάτων κατηγοριοποιήθηκαν σε μεγάλα (άνω των 1.000 θερμίδων), μεσαία (500-1.000 θερμίδες) ή μικρά (λιγότερες από 500).

Ο μέσος καθημερινός αριθμός γευμάτων μεγάλου και μεσαίου μεγέθους οδήγησε σε αύξηση του βάρους, έδειξε η έρευνα, υποδεικνύοντας ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων παραμένει σημαντικός παράγοντας πρόσληψης βάρους.

Αντίθετα, ο αριθμός των μικρών γευμάτων συνδέθηκε με απώλεια βάρους με το πέρασμα του χρόνου.

Επιπλέον, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ πρώτου και τελευταίου γεύματος, δεν συνδέθηκε με αλλαγή του βάρους. Αυτό το χρονικό διάστημα ήταν περίπου 11 ώρες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ως διαλειμματική νηστεία ορίστηκε το πρόγραμμα διατροφής με χρονικό περιορισμό.

  Η έλλειψη πρωινού μάς «σπρώχνει» σε λίπος και θερμίδες

 

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν τις τάσεις βάρους κατά το διάστημα ύπνου και φαγητού, χωρίζοντας 24ωρο διάστημα σε χρόνο για ύπνο, έγερση για το πρώτο γεύμα, χρόνο μεταξύ πρώτου και τελευταίου γεύματος και χρόνο μεταξύ τελευταίου γεύματος και ύπνου.

Ο Δρ. Di Zhao, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν υποστηρίζει την κατανάλωση φαγητού με χρονικό περιορισμό ως στρατηγική για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Ο περιορισμός της συχνότητας των μεγάλων γευμάτων θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η υγιεινή, βιώσιμη απώλεια βάρους θα πρέπει να αποτελεί μέρος ενός εξατομικευμένου πλάνου και ότι τα ευρήματα δεν ισχύουν για όλους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

 

giatros-in.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

truelife.gr

Αφήστε μια απάντηση