Η ζωή νίκησε: Καρκινοπαθής γυναίκα κατάφερε να γίνει μητέρα μετά την πάλη με τη νόσο – Είχε καταψύξει τα ωάριά της

 

Η ζωή νίκησε: Καρκινοπαθής γυναίκα κατάφερε να γίνει μητέρα μετά την πάλη με τη νόσο

Η ζωή νίκησε: Καρκινοπαθής γυναίκα κατάφερε να γίνει μητέρα μετά την πάλη με τη νόσο – Είχε καταψύξει τα ωάριά της

Είχε καταψύξει τα ωάριά της

 

Η ιστορία της 38χρονης Βρετανίδας που πολύ πρόσφατα έγινε μανούλα ενός γλυκύτατου αγοριού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα ήταν μία από τις χιλιάδες με ευτυχή κατάληξη για μια γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Στέισι Μπρόουντμιντοου από το Μάντσεστερ που εργαζόταν ως και 14 ώρες τη μέρα κυνηγώντας την καριέρα στη βιομηχανία του θεάματος, ένας βουβός καρκίνος της ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή. Πίσω από τη γέννα της κρύβεται ο γολγοθάς της πάλης με έναν σπάνιο καρκίνο, η πρόνοια να καταψύξει ωάρια και το θαύμα της τελευταίας προσπάθειας.

 

Ένας οξύς πόνος στην κοιλιά που ήταν ένας σπάνιος καρκίνος

Το 2017, όταν η Στέισι ήταν μόλις 32 ετών, ένας οξύς πόνος στην περιοχή της σκωλικοειδούς απόφυσης την οδήγησε στο νοσοκομείο. Ο πόνος ήταν παροδικός, αλλά πολύ έντονος, και εμφανιζόταν ανάμεσα στις περιόδους της.

Παράλληλα, ήταν ανόρεχτη και έχανε βάρος. Κάτι δεν της πήγαινε καλά και όπως λέει σήμερα, περιγράφοντας την περιπέτεια της υγείας της, απευθύνθηκε σε γενικό γιατρό. Ήθελε να αποκλείσει ένα γυναικολογικό πρόβλημα. Το βέβαιο είναι ότι τότε, δεν ήταν έγκυος.

Το υπερηχογράφημα όμως έδειξε κάποια ανησυχητικά σημάδια. Ακολούθησε ένα ποταμός από εξετάσεις με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για την αναζήτηση καρκινικών δεικτών και εξαντλητικές αξονικές τομογραφίες.

 

Η ζωή νίκησε: Καρκινοπαθής γυναίκα κατάφερε να γίνει μητέρα μετά την πάλη με τη νόσο – Είχε καταψύξει τα ωάριά της

 

Τελικά, ήταν η μαγνητική που έδειξε ότι η νέα γυναίκα έπασχε από ψευδομύξωμα περιτοναίου, έναν πολύ σπάνιο τύπο καρκίνου που συνήθως ξεκινά ως όγκος της σκωληκοειδούς απόφυσης που ονομάζεται πολύποδας. Ο πολύποδας αυτός διαφοροποιείται σε σχέση με αυτόν που αναπτύσσεται στο λεπτό έντερο. Πιο σπάνια, ο όγκος μπορεί να αναπτυχθεί σε άλλα μέρη του εντέρου, στις ωοθήκες ή στην ουροδόχο κύστη.

  Ο Άγιος Βασίλης που έκανε δώρο το…παιδί της

Οι γιατροί ήταν κατηγορηματικοί: θα ξεκινήσουσε θεραπεία αλλά θα έχανε τις ωοθήκες της.

Περιγράφοντας τι βίωσε τότε λέει ότι ένιωσε συντετριμμένη.

Περισσότερο και από την τρομακτική είδηση ότι έπασχε από καρκίνο, την είχε διαλύσει συναισθηματικά το γεγονός ότι έκλειναν οι πόρτες προς τη μητρότητα. “Δεν θα γινόμουν ποτέ μητέρα. Το όνειρό μου δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα” λέει στην εφημερίδα Daily Mail.

Ένας γιατρός της έδωσε ελπίδα προτείνοντάς της να επιλέξει την κατάψυξη ωαρίων πριν την έναρξη των θεραπειών για τον καρκίνο. Συνολικά, καταψύχθηκαν δεκαεπτά ωάρια. Η επεμβατική διαδικασία για την εξαγωγή και κατάψυξή τους διήρκησε οκτώ ώρες ενώ χρειάστηκε να γίνει δύο φορές.

Μετά την κατάψηξη των ωαρίων, η Στέισι Μπρόουνμεντου υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις κατά τις οποίες της αφαιρέθηκαν η σπλήνα, η χοληδόχος κύστη, στρώματα ιστού, οι σάλπιγγες και αμφότερες οι ωοθήκες.

Μετά τις θεραπείες, και μετά το πρώτο κύμα του Covid, άρχισε ο δεύτερος αγώνας για να μείνει έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση. Από τα 17 ώάρια μόνο τα 8 αποδείχθηκαν αξιοποιήσιμα προς γονιμοποίηση.

Κατά τη μακρά και επώδυνη, σωματικά και ψυχικά, διαδικασία, άλλα τέσσερα βγήκαν εκτός. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες σε εξειδικευμένη κλινική τεχνητής γονιμοποίησης, η Στέισι έμεινε με δύο ωάρια. Ως καρκινοπαθής, στο πλευρό της είχε ειδική ογκολογική νοσηλεύτρια. Το 2021 εμεινε έγκυος αλλά απέβαλε.

 

“Η ζωή μου ανατράπηκε, γκρεμίστηκε αλλά αυτό έγινε για καλό”

Η νέα μαμά εργάζεται στην Όπερα του Μάντσεστερ σε διεθυντική θέση. Στην τελευταία προσπάθεια, με το λιγότερο πιθανό να πετύχει έμβρυο, λέει ότι σκεφτόταν το “αβγουλάκι” της ως τον μικρούλη Νέμο από την αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων, “Αναζητώντας τον Νέμο”, όπου το ψαράκι είναι το πιο μικρό του κοπαδιού.

  «Εδώ και έξι χρόνια δεν έχω μιλήσει με τη μητέρα μου. Και είμαι καλά!»

Τελικά τα κατάφερε…

 

Μέσα από την μαιευτική κλινική όπου απολαμβάνει τις φροντίδες των πρώτων ημερών μετά τη γέννα, η πρώην καρκινοπαθής που κατάφερε να γίνει μητέρα στην τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής, λέει ότι στο παρελθόν ζούσε για την καριέρα της δουλεύονας 12, 13 και 14 ώρες τη μέρα.

“Τώρα έχουν αλλάξει όλα. Η ζωή μου ανατράπηκε, γκρεμίστηκε αλλά αυτό έγινε για καλό”, λέει κρατώντας το μωρό της στην αγκαλιά της.

 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Christie του Μάντσεστερ, που ανέλαβαν τη Στέισι, επισημαίνουν ότι ο σπάνιος καρκίνος της, που δεν έχει σαφή σημάδια, συχνά παράμενει αδιάγνωστος ή οι γυναίκες που προσβάλλονται λαμβάνουν λανθασμένες θεραπείες για άλλες ασθένειες ενώ δεν ενημερώνονται για την κατάψυξη ωαρίων.

 

Πηγή: www.diaforetiko.gr

magazinenews.gr

Αφήστε μια απάντηση