7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα ΥγείαςΈνα πολύ σημαντικό κομμάτι αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκηση γιορτάζεται στις 7 Απριλίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
Η αρμοδιότητα για τους Δήμους ορίζεται στο άρθρο 75 κυρίως από την παράγραφο 1.ε του νόμου 3463/2006.

Και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και στην περίοδο του covid-19 η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε και ανέπτυξε βασικές δομές υγείας.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Το φετινό θέμα είναι: «Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο».

Η διασφάλιση της υγείας μας είναι ύψιστη προτεραιότητα τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά.

Η συνεχής οικονομική κρίση και η πανδημία εκ του COVID-19 οδήγησαν σε κοινωνικές ανισότητες με σοβαρές συνέπειες στα συστήματα υγείας παγκοσμίως και περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία των συνανθρώπων μας.

Είναι σημαντική η προσήλωση μας στην συνεχή παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, προκειμένου να προσφέρουμε το δικό μας λιθαράκη στο να χτίσουμε έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν. Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση είναι επίσης κρίση υγείας.

Οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αποφάσεις μας οδηγούν στις παραπάνω διαπιστώσεις. Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ένας κόσμος που υπερθερμαίνεται βλέπει τα κουνούπια να μεταδίδουν ασθένειες πιο μακριά και πιο γρήγορα από ποτέ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η υποβάθμιση του εδάφους και η λειψυδρία εκτοπίζουν ανθρώπους και επηρεάζουν την υγεία τους. Η ρύπανση και τα πλαστικά βρίσκονται στον πυθμένα των ωκεανών, στα ψηλότερα βουνά, και έχουν εισέλθει στην τροφική αλυσίδα. Τα συστήματα που παράγουν εξαιρετικά επεξεργασμένα, ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά προκαλούν ένα κύμα παχυσαρκίας, αυξάνοντας τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, ενώ παράγουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

  Δεν πίστευαν στα μάτια τους: Ο μεγαλόσωμος σκύλος που έκανε την πιο ανθρώπινη πράξη για να τον υιοθετήσουν και τα κατάφερε

Ενώ η πανδημία COVID-19 μας έδειξε τη θεραπευτική δύναμη της επιστήμης, ανέδειξε επίσης τις ανισότητες στον κόσμο μας. Η πανδημία έχει αποκαλύψει αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών ευημερίας που είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη δίκαιης υγείας τώρα και για τις μελλοντικές γενιές. Ο σημερινός σχεδιασμός της οικονομίας οδηγεί σε άνιση κατανομή του εισοδήματος, του πλούτου και της εξουσίας, με πάρα πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να ζουν στη φτώχεια και την αστάθεια. Μια οικονομία ευημερίας έχει ως στόχους την ανθρώπινη ευημερία, την ισότητα και την οικολογική βιωσιμότητα. Αυτοί οι στόχοι μεταφράζονται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, προϋπολογισμούς ευημερίας, κοινωνική προστασία και νομικές και δημοσιονομικές στρατηγικές.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς
Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

  «Χρωστάω τη ζωή μου σε έναν άγγελο»: Η ιστορία της 14χρονης που έπεσε σε κώμα και κόντεψε να πεθάνει από γρίπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ με αρμοδιότητα την δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ο κύριος στόχος του είναι η διατήρηση του υψηλότερου επιπέδου υγείας για όλους τους λαούς του κόσμου. Η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει έξι ημιαυτόνομα εθνικά γραφεία και 150 τοπικά γραφεία σε όλο τον κόσμο.

7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση