Πλήρης Οδηγός: Πόσο Συχνά Πρέπει να Καθαρίζετε το Καθετί Μέσα στο Σπίτι

 

Πλήρης Οδηγός: Πόσο Συχνά Πρέπει να Καθαρίζετε το Καθετί Μέσα στο Σπίτι

Πλήρης Οδηγός: Πόσο Συχνά Πρέπει να Καθαρίζετε το Καθετί Μέσα στο Σπίτι

 

Το κεφάλαιο καθάρισμα του σπιτιού αποτελεί μια δύσκολη, βαρετή και πολλές φορές επίπονη διαδικασία για όλους μας.

Η καθημερινότητα είναι απαιτητική με τη δουλειά και πολλές ακόμα υποχρεώσεις στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Το να παραμελούμε όμως το σπίτι είναι σαν να παραμελούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Επίσης το να συμμαζεύουμε επιφανειακά δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, αφού είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί ξανά ακαταστασία.

Ο μόνος τρόπος για να έχετε πάντα ένα καθαρό σπίτι είναι να δημιουργήσετε μια ρουτίνα καθαρίσματος που να ταιριάζει στις ανάγκες και στον χρόνο σας.

Για να ξέρετε πώς να οργανωθείτε δείτε παρακάτω κάθε πόσο χρειάζεται να καθαρίζετε το κάθε τι μέσα στο σπίτι.

 

Πλήρης Οδηγός: Πόσο Συχνά Πρέπει να Καθαρίζετε το Καθετί Μέσα στο Σπίτι

 

Καθημερινά

Με το που ξυπνήσετε από το κρεβάτι, αφού πιείτε καφέ να ανοίξει το μάτι σας, στρώστε το κρεβάτι σας, ώστε να υπάρχει μια υποτυπώδης τάξη στην κρεβατοκάμαρά σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να καθαρίσετε την καφετιέρα, τοστιέρα ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή χρησιμοποιείτε καθημερινά για τον καφέ ή το πρωινό σας.

Για να κερδίσετε τη μάχη με τα πιάτα, ο νεροχύτης θα πρέπει να είναι πάντα καθαρός από βρώμικα πιάτα φροντίζοντας να πλένετε καθημερινά αυτά που χρησιμοποιείτε. Αν το αμελείτε θα μαζευτεί μια στοίβα που θα σας πελαγώσει.

Μια ακόμα εργασία είναι να καθαρίζετε τις επιφάνειες της κουζίνας καθημερινά μαζί με το τραπέζι που τρώτε τα γεύματά σας.

Εξίσου σημαντικό είναι να βάζετε πλυντήριο, αν χρειάζεται. Αν το αφήνετε για την επόμενη μέρα θα έρθει εκείνη η στιγμή που δε θα έχετε τι να φορέσετε! Η κουζίνα είναι ένα σημείο που περνάμε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, γι’ αυτό ένα καθημερινό σκούπισμα δε βλάπτει.

  Eάν Έχετε Αυτό Το Φυτό Στο Σπίτι Σας Δεν Θα Δείτε Ποτέ Ξανά Αράχνες & Έντομα!

Από την κουζίνα πάμε στο μπάνιο που και αυτό το δωμάτιο θέλει την καθημερινή του φροντίδα. Ένα καλό καθάρισμα και μια αποστείρωση των επιφανειών, λεκάνης και νιπτήρα, θα το φρεσκάρει και θα το ανανεώσει.

 

Πλήρης Οδηγός: Πόσο Συχνά Πρέπει να Καθαρίζετε το Καθετί Μέσα στο Σπίτι

Κάθε εβδομάδα

Συνήθως στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό του σπιτιού, συμπεριλαμβάνεται η λεγόμενη γενική καθαριότητα. Έτσι και εμείς σας υπενθυμίζουμε ποιες είναι οι δουλειές που απαραιτήτως θα πρέπει να κάνετε μια φορά την εβδομάδα για να κρατάτε το σπίτι σας πάντα σε καθαρή κατάσταση.

Το σφουγγάρισμα της κουζίνας αλλά και του μπάνιου κρίνετε απαραίτητο. Ακόμα το τρίψιμο των τοίχων του μπάνιου, ιδιαιτέρως αν υπάρχουν πλακάκια και μαρμάρινες επιφάνειες είναι επιτακτικό.

Μαζί με τις επιφάνειες καθαρίστε και τους καθρέπτες τόσο του μπάνιου όσο και του υπόλοιπου σπιτιού. Η σκόνη είναι μεγάλος εχθρός για το σπίτι γι αυτό ένα καλό πέρασμα των επιφανειών των επίπλων αλλά και των πατωμάτων πάντα ωφελεί.

Στα υπνοδωμάτια τώρα κρίνετε απαραίτητη μια φορά την εβδομάδα η αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων γιατί τα μικρόβια και η σκόνη καραδοκούν.

Πάντα θα πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος στο ψυγείο για τυχόν προϊόντα που έχουν λήξει και ενδεχομένως να ευθύνονται για τις δυσάρεστες μυρωδιές που βγαίνουν από αυτό ενώ οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας (ηλεκτρική κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων) θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά και σχολαστικά από το υπολείμματα των τροφών.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποστειρώνετε μια φορά τη εβδομάδα τα σφουγγάρια σας, καθώς με την καθημερινή χρήση αποτελούν εστίες μικροβίων.

 

 

Κάθε μήνα

Όσον αφορά τις δουλειές που θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια φορά το μήνα είναι να καθαρίζετε τα φωτιστικά του σπιτιού σας.

  Απλά βάλτε ένα λεμόνι στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα και δείτε τι θα συμβεί!

Είναι σημεία που μαζεύουν αρκετή σκόνη και χρειάζονται σωστό καθαρισμό. Αν έχετε περσίδες στο σπίτι καλό θα ήταν να τις καθαρίζετε από τη σκόνη που μαζεύουν πολύ συχνά λόγω της τοποθέτησής τους μπροστά από την μπαλκονόπορτα ή τα παράθυρα.

Επιπρόσθετα σας προτείνουμε να καθαρίζετε το πλυντήριο πιάτων, το πλυντήριο ρούχων και την ηλεκτρική σκούπα. Τέλος, επειδή μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάμε στο αυτοκίνητο, πολλοί το έχουν και ως δεύτερο σπίτι τους, επιβάλλεται ένα καλό καθάρισμα μέσα και έξω!

 

Πλήρης Οδηγός: Πόσο Συχνά Πρέπει να Καθαρίζετε το Καθετί Μέσα στο Σπίτι

Κάθε 3-6 μήνες

Στο διάστημα αυτών των μηνών θα πρέπει να ασχοληθείτε με το ψυγείο και να καθαρίσετε την επιφάνεια του, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του. Επίσης για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα καλό θα ήταν να το πλύνετε και εξωτερικά. Τροφές και φαγητά ενδεχομένως να έχουν αφήσει δυσάρεστα υπολείμματα τόσο εσωτερικά του, όσο και εξωτερικά.

Η κουρτίνα του μπάνιου μπορεί να βρέχετε καθημερινά με νερό ωστόσο δε σημαίνει πως είναι και καθαρή. Γι΄ αυτό ένα καλό πλύσιμο με απορρυπαντικό θα την φρεσκάρει.

Μετακόμιση τώρα! Δυστυχώς υπάρχουν και σημεία που μπορεί να μην τα βλέπει η πεθερά ωστόσο εκεί μαζεύονται απίστευτες ποσότητες σκόνης.

Σε αυτό το διάστημα μεταξύ 3 και 6 μηνών σας προτείνουμε να μετακινείτε τα έπιπλα και να “ρουφάτε” τη σκόνη που εγκλωβίζετε ανάμεσα τους. Στο υπνοδωμάτιο πρέπει απαραιτήτως να πλένετε τα παπλώματα, τα μαξιλάρια και να αερίζετε το στρώμα σας για να έχετε ένα πιο υγιεινό και άνετο ύπνο.

 

Κάθε χρόνο

Μπορεί να γίνονται μια φορά το χρόνο ωστόσο είναι ίσως αυτές είναι και οι πιο βαρετές! Για εσάς που το χειμώνα έχετε το τζάκι σας συντροφιά και θέλετε να συνεχίσετε να το απολαμβάνετε δεν έχετε παρά να καθαρίζετε, κυρίως για λόγους ασφαλείας, την καμινάδα του.

  Δεν Φαντάζεστε τι Μπορείτε να Πλύνετε στο Πλυντήριο Ρούχων

Επίσης ένας σχολαστικός καθαρισμός της ταπετσαρίας και των χαλιών επιβάλλεται για την μετάβαση από την άνοιξη στο καλοκαίρι. Ήρθε η ώρα των παραθυρόφυλλων. Ίσως από τις πιο δύσκολες και χρονοβόρες δουλειές του σπιτιού που θα πρέπει να μην αμελείτε.

Η σκόνη κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει σκεπάσει γα τα καλά τα παντζούρια ή τις αυλακώσεις των αλουμινίων και το επίμονο τρίψιμο μοιάζει ως μόνη αποτελεσματική λύση. Τέλος, οι κουρτίνες όλων των δωματίων θα πρέπει και αυτές με τη σειρά τους να φρεσκάρονται ανά δωμάτιο με προγραμματισμό μια φορά το χρόνο.

Αν είστε καπνιστές αυτό σίγουρα θα πρέπει να γίνεται περισσότερο από μια φορά το χρόνο. Ο καπνός του τσιγάρου εμποτίζει τα υφάσματα προκαλώντας δυσάρεστες μυρωδιές.

 

spirossoulis.com

Αφήστε μια απάντηση