3 περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγεις τη διαλειμματική νηστεία οπωσδήποτε

 

3 περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγεις τη διαλειμματική νηστεία οπωσδήποτε

3 περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγεις τη διαλειμματική νηστεία οπωσδήποτε

 

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική διατροφική στρατηγική για ορισμένα άτομα, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια ως διατροφική στρατηγική για τη διαχείριση του βάρους και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσπάθεια διαλείπουσας νηστείας μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Παρακάτω θα βρεις τρία συγκεκριμένα σενάρια στα οποία τα άτομα πρέπει να αποφεύγουν τη διαλείπουσα νηστεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

3 περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγεις τη διαλειμματική νηστεία οπωσδήποτε

 

Υψηλότερες θερμιδικές ανάγκες

Η διαλείπουσα νηστεία συνήθως περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ των περιόδων φαγητού και νηστείας, συχνά περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων κατά τις περιόδους νηστείας. Αν και αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργεί καλά για μερικούς ανθρώπους, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες θερμιδικές ανάγκες. Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων για τις οποίες η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι επιζήμια.

Τα άτομα που εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές πρέπει να αποφεύγουν τη διαλείπουσα νηστεία:

► Λιποβαρή: Εάν είσαι ήδη λιποβαρής ή προσπαθείς να πάρεις βάρος, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επιδεινώσει αυτό το πρόβλημα. Αυτά τα άτομα χρειάζονται επαρκείς θερμίδες σε καθημερινή βάση για σωστή ανάπτυξη και η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλεια βάρους.

► Έφηβοι (κάτω των 18 ετών): Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση ανάπτυξης και ανάπτυξης και χρειάζονται μια σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών και θερμίδων για να υποστηρίξουν τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επηρεάσει αυτές τις απαιτήσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

  Διαλειμματική Νηστεία: Όσα πρέπει να ξέρετε

► Έγκυος ή Θηλασμός: Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός απαιτούν πρόσθετες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη τόσο της υγείας της μητέρας όσο και της ανάπτυξης του μωρού. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να στερήσει τον οργανισμό από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, βλάπτοντας δυνητικά τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.

Σε κίνδυνο για Διατροφική Διαταραχή

Η διαλείπουσα νηστεία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών, ιδιαίτερα νευρικής βουλιμίας. Επομένως, τα άτομα που είναι επιρρεπή σε διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να αποφεύγουν οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει νηστεία.

Οι παράγοντες κινδύνου για διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν:

► Οικογενειακό ιστορικό: Η ύπαρξη ενός μέλους της οικογένειας με διατροφική διαταραχή μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια ενός ατόμου να αναπτύξει το ίδιο.

► Τελειομανία: Τα άτομα με τάσεις τελειομανίας μπορεί να αποκτήσουν εμμονή με τα διατροφικά τους πρότυπα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες.

► Παρορμητικότητα: Τα παρορμητικά άτομα μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τον έλεγχο στις διατροφικές τους συμπεριφορές, κάτι που μπορεί να επιδεινωθεί από τα αυστηρά προγράμματα νηστείας που σχετίζονται με τη διαλείπουσα νηστεία.

► Αστάθεια της διάθεσης: Οι εναλλαγές της διάθεσης και η συναισθηματική αστάθεια μπορεί να οδηγήσουν ορισμένα άτομα να χρησιμοποιήσουν το φαγητό ως τρόπο αντιμετώπισης των συναισθημάτων τους, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε διαταραγμένα διατροφικά πρότυπα.

Για όσους διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη και βιώσιμη προσέγγιση της διατροφής που εστιάζει στη θρέψη του σώματος και όχι στα άκαμπτα πρωτόκολλα νηστείας.

  Η ιδανική δίαιτα για τα ψωμάκια! Εξαφάνισε το λίπος στους γοφούς τώρα!

Ανεπιθύμητες παρενέργειες

Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους και ακόμη και για άτομα που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να συνοδεύεται από ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μερικές συνηθισμένες συνέπειες της διαλείπουσας νηστείας περιλαμβάνουν:

► Πείνα: Η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη η διαχείριση, ειδικά για όσους έχουν χαμηλή ανοχή στην πείνα.

► Υπερκατανάλωση τροφής: Μετά από μια περίοδο νηστείας, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην υπερκατανάλωση τροφής όταν τελικά διακόπτουν τη νηστεία τους, αναιρώντας ενδεχομένως τυχόν οφέλη της νηστείας.

► Αφυδάτωση: Η νηστεία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αφυδάτωση, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν να πίνουν αρκετό νερό κατά τις ώρες της νηστείας.

► Κόπωση: Οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και έλλειψη ενέργειας, καθιστώντας δύσκολη την αποτελεσματική εκτέλεση των καθημερινών εργασιών.

► Ευερεθιστότητα: Η πείνα και οι αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα και εναλλαγές της διάθεσης.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

truelife.gr

Αφήστε μια απάντηση