Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης: Τι είναι και τι δεν είναι η αγάπη

 

Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης: Τι είναι και τι δεν είναι η αγάπη

Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης: Τι είναι και τι δεν είναι η αγάπη

 

Είναι δύσκολο να ορίσουμε την αγάπη γιατί η αντίληψη του καθενός για την πραγματική αγάπη μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.

*H14η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης και αποτελεί αφορμή για να θυμηθούμε πως μπορεί να βρίσκεται παντού…

Είναι δύσκολο να ορίσουμε την αγάπη γιατί η αντίληψη του καθενός για την πραγματική αγάπη μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι συχνά μπερδεύονται μεταξύ της λαγνείας, της έλξης και της συντροφικότητας. Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση «Τι είναι η αγάπη για σένα;» διαφέρει για τον καθένα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αγάπης. Ωστόσο, η αγάπη μπορεί να συνοψιστεί ως ένα έντονο αίσθημα ευφορίας και βαθιάς στοργής για κάποιον ή κάτι. Αποτελεί ένα συνδυασμό έλξης και εγγύτητας. Αυτός ή αυτή που μας ελκύει και που μας εγείρει στοργή μπορεί να είναι φίλος, γονέας, αδέρφια ή ακόμα και το κατοικίδιό μας.

 

Επίσης, αν και έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο σαν ουσιαστικό, η αγάπη είναι ρήμα. Αφορά κυρίως το τι κάνουμε για τους άλλους και το κατά πόσο τους κάνουμε να αισθάνονται φροντίδα.

 

Η αγάπη όπως ορίζεται στο λεξικό

Σύμφωνα με το λεξικό του Κέιμπριτζ, η αγάπη ορίζεται ως το να μας αρέσει πολύ ένας άλλος ενήλικας και να ελκόμαστε ρομαντικά και σεξουαλικά από αυτόν ή να έχουμε ένα έντονο συναίσθημα αρέσκειας προς έναν φίλο ή ένα συγγενικό πρόσωπο.

Αν και αυτός είναι ένας από τους πιο κυριολεκτικούς ορισμούς της λέξης, η αγάπη μπορεί να οριστεί και με πολλούς άλλους τρόπους.

  Ήταν μαζί ΠΑΡΑΝΥΦΑΚΙΑ και δείτε τι συγκινητικό συνέβη 20 χρόνια μετά...! (VIDEO)

Τα συναισθήματα αγάπης μπορούν να οριστούν ως μια συγχώνευση διαφόρων άλλων συναισθημάτων. Αγάπη είναι συμπόνια, υπομονή, να μην ζηλεύεις, να μην έχεις προσδοκίες, να δίνεις στον εαυτό σου και στους άλλους ανθρώπους μια ευκαιρία, να μην βιάζεσαι.

Η αγάπη σύμφωνα με την Αγία Γραφή
«Όπως με αγάπησε ο Πατέρας, έτσι σας αγάπησα κι εγώ. Aν τηρήσετε τις εντολές μου, θα παραμείνετε στην αγάπη μου, όπως έχω τηρήσει εγώ τις εντολές του Πατέρα μου και παραμένω σε εκείνου την αγάπη», είναι τα λόγια του Χριστού σύμφωνα με το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο.

Η πρώτη αγάπη που αναφέρεται στην Αγία Γραφή δεν είναι η ρομαντική, αλλά η πατρική αγάπη. Η αγάπη αυτή διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Επίσης, αναφέρεται στις άνευ όρων ενέργειες που μια μητέρα ή ένας πατέρας είναι πρόθυμος να πράξει για το παιδί του. Εδώ μπαίνει η ιδέα ότι η αγάπη είναι πράξη.

 

H ιστορία της αγάπης

Ακριβώς όπως τα περισσότερα πράγματα στον κόσμο, η αγάπη έχει επίσης μεταμορφωθεί με την πάροδο των χρόνων.

Η αγάπη δεν ήταν πάντα όπως την ξέρουμε τώρα. Για παράδειγμα παλιότερα, ο έρωτας και η αγάπη δεν ήταν προϋπόθεση όταν επρόκειτο για την ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων. Οι γάμοι, που είναι γνωστοί ως ο απώτερος στόχος μιας ρομαντικής σχέσης, ήταν κυρίως συμβατικοί. Οι άνθρωποι παντρεύονταν με βάση το αν ο γάμος θα τους έφερνε οφέλη από άποψη πλούτου και δύναμης.

Ωστόσο, αν δούμε μορφές τέχνης όπως η ποίηση, φαίνεται ότι η αγάπη αφορά κυρίως αγνά συναισθήματα και υπάρχει προ αμνημονεύτων ετών με τη μορφή που ίσως την έχουμε στο μυαλό μας και σήμερα.

  Το χάδι και η αγκαλιά μειώνουν το άγχος, τους παλμούς της καρδιάς και την υψηλή πίεση

 

Τι είναι αγάπη

Φροντίδα
Η φροντίδα είναι ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία της αγάπης. Αν αγαπάμε κάποιον, νοιαζόμαστε για αυτόν, τα συναισθήματά του και την ευημερία του. Μπορεί να κάνουμε τα πάντα για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλά, ακόμη και να συμβιβαζόμαστε και να «θυσιάζουμε» κάποιες από τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας για να του προσφέρουμε χαρά.

Θαυμασμός
Ο θαυμασμός είναι πολύ σημαντικός στην αγάπη και τις σχέσεις. Ο θαυμασμός μπορεί να είναι για το σώμα, για το μυαλό και την προσωπικότητά του άλλου. Το να σου αρέσει κάποιος εξωτερικά και εσωτερικά και να σέβεσαι τις σκέψεις του είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της αγάπης.

Επιθυμία
Η επιθυμία είναι και σεξουαλική και σωματική και ψυχική. Το να θέλεις να περάσεις περισσότερο χρόνο με κάποιον, να είσαι κοντά του, να τον ποθείς – είναι όλα μέρη της επιθυμίας που νιώθεις όταν είσαι ερωτευμένος με κάποιον.

 

Τι δεν είναι αγάπη

Η λαγνεία δεν θεωρείται στοιχείο της αγάπης
Παρά τη φράση «ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά», η αγάπη δεν είναι κάτι που νιώθουμε αμέσως. Αυτό το δυνατό αίσθημα έλξης σαν ένας μαγνήτης που σε τραβάει προς το πρόσωπο που μόλις γνώρισες είναι έρωτας και σεξουαλική χημεία. Η αγάπη περιλαμβάνει τη σεξουαλική χημεία, αλλά διαφέρει γιατί είναι ένα συναίσθημα που χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί. Ο πόθος μπορεί να εμφανιστεί σε μια στιγμή. Η αγάπη εξελίσσεται με το καιρό καθώς γνωρίζεις το άλλο άτομο «μέσα και έξω».

Το ότι είσαι σε σχέση δε σημαίνει ότι αγαπάς
Μπορεί να σας ελκύει έντονα σεξουαλικά ο σύντροφός σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατανοείτε τον αληθινό ορισμό της αγάπης. Εάν δεν έχετε αναπτύξει ουσιαστική σύνδεση με τον άνθρωπό σας, θα βαρεθείτε μόλις σβήσει η σεξουαλική σπίθα.

  Παραδοσιακοί και θαυμαστοί θρύλοι,για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Η αγάπη δεν είναι «στιγμιαία»
Μια σχέση αγάπης όπως είπαμε, δε χτίζεται σε μια μέρα. Τα «νήματα» της αγάπης χρειάζονται χρόνο για να υφανθούν και να σχηματίσουν έναν ισχυρό δεσμό. Μόνο όταν εσείς και ο σύντροφός σας μοιράζεστε τις σκέψεις, τους φόβους, τα όνειρα και τις ελπίδες σας, η αγάπη ριζώνει.

Αφεθείτε λοιπόν σε αυτή τη διαδικασία αλληλοεμπιστοσύνης και μην «βιάζεστε» με την αγάπη. Έχει το δικό της «χρονοδιάγραμμα» που δεν «εκβιάζεται» και πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Δεν υπάρχει η μία και μοναδική αγάπη
Μιλάμε για αδελφές ψυχές, αλλά οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη ικανότητα να αγαπούν ξανά και ξανά. Ευτυχώς δηλαδή γιατί διαφορετικά δεν θα ανακάμπταμε ποτέ μετά το πρώτο χωρισμό μας στο γυμνάσιο, μετά από ένα διαζύγιο ή μετά από ένα τραγικό γεγονός όπως είναι η απώλεια του συντρόφου μας.

 

*Εν κατακλείδι

Ορισμένα συναισθήματα όπως η φροντίδα, η υπομονή και ο σεβασμός «είναι αυτό που το λέμε αγάπη». Αν αισθάνεστε ακόμη μπερδεμένοι σχετικά με την αγάπη, μην ανησυχείτε. Εμπιστευθείτε, «ανοιχτείτε» και θα την καταλάβετε, μα κυρίως θα τη νιώσετε, με τον καιρό…

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση