10 Δεκεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος

 

10 Δεκεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος

10 Δεκεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος

 

Γιορτή της Ορθοδοξίας:

Οι Άγιοι Μηνάς ο Καλλικέλαδος, Ερμογένης και Εύγραφος οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Επίσκοπος Μεθώνης και Θαυματουργός. Ο Άγιος Μαριανός ο Μάρτυρας. Ο Άγιος Γέμελλος ο Μάρτυρας. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Ι Λουκά με τη θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας από τον Ιησού.

 

10 Δεκεμβρίου – Γιορτή σήμερα: Άγιος Μηνάς ο Καλλικέλαδος

Τμηθεὶς ὁ Μηνᾶς, κἂν κελαδεῖν οὐκ ἔχῃ, Φιμοῖ κελαδοῦν δυσσεβείας τὸ στόμα. Τὴν δυσσέβειαν ἐκπτύσας Ἑρμογένης, Ὑπῆρξε Μάρτυς εὐσεβείας ἐκ ξίφους. Τὰς ἐκ μαχαίρας, Εὔγραφε, τρώσεις φέρων, Ὀξὺς Θεοῦ κάλαμος ὤφθης, εὖ γράφων. Εὐκέλαδος δεκάτῃ Μηνᾶς ξίφει αὐχένα δῶκεν.

Ο Άγιος Μηνάς ήταν Αθηναίος και από την οικογένειά του ειδωλολάτρης. Όταν όμως εκπαιδεύτηκε και μορφώθηκε αρκετά, διαπίστωσε ότι η πολυθεΐα ήταν μάλλον ψέμα και πλάνη. Στη μελέτη των φιλοσόφων επίσης, δεν μπόρεσε να βρει κάτι το αληθινό. Τότε προχώρησε στη μελέτη χριστιανικών συγγραμμάτων. Έπειτα του Ευαγγελίου, όπου και βρήκε αυτό πού τον γέμιζε ψυχικά, δηλαδή το φως και την αλήθεια. Έτσι, ο Μηνάς έγινε χριστιανός.

Αργότερα, ο βασιλιάς Μαξιμίνος (311 – 313 μ.Χ.), κατ’ άλλους ο Μαξιμιανός (286 – 305 μ.Χ), μη γνωρίζοντας ότι είναι χριστιανός, τον έκανε έπαρχο Αλεξανδρείας. Αλλά όταν ο βασιλιάς αυτός διέταξε διωγμούς στην πόλη αυτή, ο Μηνάς όχι μόνο δεν εξετέλεσε τη διαταγή, αλλά και συνετέλεσε να πληθυνθούν οι χριστιανικές τάξεις.

Τότε ο Μαξιμίνος έστειλε νέο έπαρχο, τον Αθηναίο λόγιο Ερμογένη. Αυτός, τηρώντας το γράμμα του νόμου, βασάνισε σκληρά το Μηνά και τον έκλεισε στη φυλακή, για να πεθάνει εκεί μέσα από τις πληγές του.

  Αγία Υπομονή +13 Μαρτίου και +29 Μαΐου

Μετά από καιρό, όταν ο Ερμογένης έστειλε να διαπιστώσουν αν και πότε πέθανε ο Μηνάς, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν είχε πεθάνει, αλλά και οι πληγές του θεραπεύθηκαν.

Τότε δημόσια τον ρώτησε πως έγινε αυτό. Ο Μηνάς απάντησε ότι θεραπεύθηκε την ώρα πού πεσμένος στο έδαφος έψαλλε:

«Ἐὰν πορευθῶ ἐν μέσῳ σκιᾶς θανάτου, οὐ φοβηθήσομαι κακά, ὅτι σὺ μετ᾿ ἐμοῦ εἶ Κύριε» (Ψαλμός κβ’ 4).

Εάν δηλαδή αντικρίσω το θάνατο, δε θα φοβηθώ μήπως πάθω κακό, διότι συ είσαι μαζί μου, Κύριε.

Η απάντηση είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει χριστιανός ο Ερμογένης και ο Εύγραφος που ήταν γραμματικός του Μηνά. Αργότερα, όλους μαζί τους αποκεφάλισαν.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση